nieuws

Wedstrijdverslag

Zaanslag 2023

Zaterdag 15 april – Tjitske

Vandaag is het zover, Slag om de Zaan 2023.

Na allerlei app verkeer, wilde plannen om een partybus te regelen, is uiteindelijk iedereen op locatie Zaandam aangekomen! Toch met een carpool systeem, allemaal van de partij. Er moest wel koud bier mee, dus goed voorbereid van huis. 9:20 kranen en is de sloep al de Zaan ingegaan.
Het is prachtig mooi weer en we verzamelen ons voor de oude Verkade fabriek in het zonnetje, die olifant zit niet zo lekker dus de plastic stoelen plastic stoelen zijn prima. Er wordt nog flink gegeten en gedronken, allerlei tips uitgewisseld en bij mij lopen de zenuwen stiekem aan wel op.

Hendrikes heeft ons aangemeld en de vaarroute ontvangen, ook voor iedereen een mooie zonnebril, nu zijn we er wel klaar voor! Startnummer 23 en gaan. Verheugd en trots ben ik, mijn 1ste wedstrijd met de Ijsselmeerminnen uit Makkum, dames van het hoofdklasse team in de Pulp Fiction mag roeien! Een supermooie sloep met een zeer ervaren stuurman, Hendrikes! De sloep ligt dubbel dik aangemeerd en we zoeken allemaal onze positie al klauterend over de andere sloepen, dit is de opstelling vandaag:
Bakboord: Wyts, Rixt, Ids en Follie
Stuurboord: Angelique, Sanne, Nicoline en Tjits
11:11 is de officiële start, iedereen is gefocust en we gaan los. De 1ste keerboei bieden we ruimte aan een andere sloep die we later weer weten in te halen. Hendrikes brieft alle informatie door, 200 meter sloep Zusje, brug, het is smal, opletten! We knallen een aantal sloepen voorbij. Ik word bloed fanatiek maar merk ook dat ik op mijn energie moet letten. Allemaal mensen langs de kant, op de bruggen en op bootjes roepen en zwaaien. Er is er 1 die echter opvalt, dat moet Tessa zijn! KOM OP DAMES!!
Vanuit haar opleiding hier toch even tijd weten te vinden om ons aan te moedigen, geweldig.
Dikke opstopping voor een brug, hier komen veel sloepen samen en de gang is eruit, we moeten inhouden en voor laten gaan. (zie strafwattages bij overtredingen) Beetje chaotisch, maar vervolgens, zodra er ruimte is voor ons geven we weer vol gas om voorbij te trekken. Nu ruimte maken roept Hendrikes en we weten een volgende keerboei goed te pakken. Langs allerlei fabrieken, huisjes en uiteindelijk de molens van de Zaanse schans roeien we richting de keerboei om vervolgens terug te gaan, op naar de finish.
De schroeiplekken en blaren voel ik ontstaan. Opletten en focus houden, hang en lang!
Gelukkig hebben we wat meer afstand weten te creëren en kunnen we dit keer met tempo onder de bruggen door. Op onze hielen nog steeds die 1e sloep waar me mee gestart zijn, ik denk nog even dat ze wel erg dichtbij komen, maar het einde is in zicht. Nog een kwartiertje, de finish roept en we doen een tandje erbij, alles eruit voor de laatste meters. Elke slag winnen zoals Hendrikes dat zegt. Die sloep is ons mooi niet voorbij gekomen.
De Pulp fiction ligt langs zij en er verschijnt een tas met blikken bier, worst en kaasstengels. Goed geregeld Wyts, wat een uitkomst na anderhalf uur knallen. Met iedereen nog aan boord evalueren en analyseren we de strijd. Ik had me niet met andere sloepen bezig hoeven houden voor de uitslag, maar in het moment gebeurt dat toch, maakt het ook de wedstrijd. We drinken gezellig een biertje met elkaar tot de sloep eruit wordt gehesen en op de trailer door het team gereed wordt gemaakt voor de terugreis. We sluiten af met een groepsfoto. Ik heb het teamgevoel helemaal te pakken en heb genoten van deze dag. Niet alleen het biertje smaakt naar meer! Ik verheug me op de volgende training en wedstrijd, voor mij is dit Zwolle. De dames zijn in Harlingen aan de beurt komende zaterdag. De uitslag wordt later bekend, als iedereen al thuis is komt via de app van Angelique de uitlag binnen. 1ste geworden! Het schijnt te komen doordat Vollie haar moeder tegen de tablet aan het schreeuwen was en we hadden Tessa nog live langs de lijn. Waarschijnlijk hebben we ook best oké geroeid, denk ik… De uitslag is duidelijk. Winst!
Al zijn al die lijsten met cijfers nog best een uitdaging. Een mooie Zaanse molen is de prijs, het lijkt me een prachtig vogelhuisje. Natuurlijk kunnen we het ook nog even over de strafwattages bij overtredingen hebben n.a.v. de opstopping….
9: het raken van een boot riem of objecten op de wal
11: oplopende sloep onvoldoende ruimte geven, inclusief contact tussen de riemen aan de in te lopen sloep. Ook nog iets met roken, drinken en een olifant…
Nouja al met al een prachtige dag gehad, om nooit te vergeten als 1ste wedstrijd!
Bedankt.

Wedstrijdverslag

Vechten op de vecht 2023

Vechten op de Vecht 1 april 2023 – Djoke

Zonder grap begint vandaag het roeiseizoen van 2023, de aftrap vindt zoals altijd plaats in Weesp. In alle vroegte vertrekken wij richting het regenachtige zuiden met de net opnieuw bestickerde Pulp Fiction. Vandaag hebben we Hendrikes aan het roer, Liek en Tessa op bankje 1, Sanne en Wyts op bankje 2, Nic en Djo op bankje 3 en Sarah en Ids maken de opstelling compleet.
We hebben de hele winter doorgetraind en de laatste weken zijn we begonnen aan het HT schema
dus veel, lang en hard trainen (de opsteller van dat schema wordt iedere training vervloekt). De Pulp is weer gesleept dus een nieuwe CW waarde, net als een paar concurrenten dus zo’n eerste wedstrijd is altijd erg spannend omdat je geen idee hebt wat je moet doen ten opzichte van de anderen. Ja, keihard roeien, dus dat was de tactiek van vandaag. En van de afgelopen 8 jaar ook trouwens. Het is al een wedstrijd op zich om bij de start te komen want de brugwachter had de memo gemist dat er gedraaid moest worden vandaag, hierdoor lagen een stuk of 50 sloepen te wachten in de stromende regen. Multiservice Adema aan boord is altijd makkelijk, er werd ergens een rolmaat vandaan getoverd, even de hoogte onder de brug meten. Ja, 75 cm, de sloep ongeveer 79 cm. Past makkelijk zegt Hendrikes, dus allemaal in de sloep en bukken, en zo hebben we de Pulp onder 2 bruggen door gefrommeld. Helaas pasten veel sloepen niet, of ze durfden niet, waardoor de start een 45 min uitgesteld werd. Maar uiteindelijk was het zover: we konden gaan! Als allerlaatste in het dames deelnemers veld hebben we meteen even een show-off gegeven hoe je als een pijl uit een boog moet starten, en dan floep floep 2 keer stuurboord langszij door de sluis sjeest en vervolgens nog even een scherpe bocht stuurboord uit draait.
In de achtervolging, achter de sloepen aan die voor ons gestart zijn. Het is vandaag ‘maar’ 12 km dus veel tijd om in te halen is er niet. Het is een heen-en-weertje, de Vecht op, rondje om een eilandje heen en terug, dus we komen alle sloepen die al op de terugweg zijn tegen dus mooi doel om achteraan te jagen. We hebben de heenreis stroompje en windje mee dus we gaan met enorme snelheid die kant op.
Na ruim een halfuur zijn we bij het eilandje en gaan we tegen de wind in. Nu gaat het echte werk
beginnen. Hendrikes roept: nu wordt het zwaar, hier kunnen we punten pakken want dit kunnen wij! En inderdaad, we komen snel dichter bij de andere sloepen die heel erg inboeten op snelheid zodra het tegenwind wordt. Alle kl*te-trainingen op het IJsselmeer betalen zich uit want hier komen de spierballen uit de shirts.
De terugreis gaat verassend snel, na een paar sloepen ingehaald te hebben worden wij nog ingehaald door die gekkies in een drakenboot (met een trommelaar, heel storend voor onze focus) maar dit overleven we ook en na een uur een kwartier draaien we Weesp weer in. Prima gedaan dames, nu komt het spannendste stuk: wachten tot de prijs uitreiking.
Dit duurt veel te lang natuurlijk, dus eerst maar weer een hectoliter bier in de tochtige tent om de
spieren extra te voeden. Uiteindelijk komt de prijs uitreiking en ja! De paashaas is voor ons! We
hebben de gewonnen! Niet alleen de hoofdklasse maar ook overall (waardoor we ook nog een mooie overall winnen, maatje circus tent) dus we kunnen heel tevreden weer richting het Hoge Noorden.

Dit belooft weer een mooi seizoen te worden!

Wedstrijdverslag

Zwarte water race 2021

Wat een feest, na zo’n lange tijd weer de kriebels, zes keer checken of alles in de tas zit, waterflessen geprept, brood gesmeerd en het bier goed koud. Bier? nee ballast bedoelen we… in de naam van de wetenschap en optimale gewichtsverdeling.

Ruim op tijd voor het kranen arriveren we in een super rustig Zwartsluis. Het lijkt haast nog wel stiller dan bij de Coronaversie van vorig jaar maar gelukkig met dezelfde fantastische koffietruck. Het weer is droog, niet te warm en de spanning begint wat toe te nemen. Onze kanjers op slag moeten nog stellen, we hebben nog nooit in deze wedstrijdopstelling getraind dus nog snel een laatste slok koffie, langs de ceremoniële “Heeft jouw Dixie wel papier?”-file en in de sloep. Dat papier maakt trouwens niks uit volgens Liek, iets met ‘krijg toch een zeiknatte broek en als je wat ruikt ben ik het’ 😉

Bijna hadden we een sleepje van de KNRM, wie niet waagt… maar helaas, zelf roeien we rustig naar de start. Wat maf zo zonder publiek in het centrum maar geweldig om alle andere sloepen weer te zien. De spanning is te snijden! We starten als 3e om 11:03, voor ons de WetterWrotter uit Grou en Gia’s Zusje uit Rutten, na ons Tréwes3 uit Aldeboarn. Er wordt nog even moed ingesproken vanuit AbuDhabi en het thuisfront zit klaar voor de livestream van Sloepvolgen.nl

Dan begint het eerste aftellen, kippenvellenmomentje. Wat hebben we dit toch vreselijk gemist.. “Zusje nog 30 seconden, Lyts Frisia klaarmaken voor start.  5, 4, 3, 2, 1….”en BAM daar gaat Zwaan, vol enthousiasme gestart. Dat doen we nog een keer! Nu met z’n allen op ons startschot. We gaan mooi weg met gelijk 2 bruggen, SB toe en BB gaat door, op naar Zusje. Nog voor dat we goed en wel de bocht om zijn is Zusje al in zicht, we gaan lekker! 

Er staat een behoorlijke wind en een gekke stroming Zwartsluis uit. Het eerste gedeelte is richting Genemuiden, daar gaan we via twee keerboeien weer terug naar de Grote Kolksluis, met de Azorean High op de hielen door het centrum en via het Meppelerdiep bikkelend het Zwarte Water weer op. Daar vliegen ze voorbij maar dat zat in de planning.. maar Tréwes3, waar blijven ze?! Hendrikes roept ‘Hoe langer we ze voor blijven hoe beter!’ Stiekem tellen we de seconden als we langs een boei komen, ze moeten ons inhalen èn een paar minuten goedroeien willen ze boven ons finishen vandaag. 

Met een 1 uur en een kwartier zijn we om de keerboeien bij Hasselt en zien we achter ons dat de Vrouwe Geertruida Tréwes inhaalt, ze komen allebei steeds een stukje dichterbij. Kom op meiden, tandje erbij, en van een al vet mooie 9km/u rammen we door naar 9,2!! Nog een klein stukje en de sluis is weer in zicht, nog steeds niet ingehaald! Het is maar goed dat Tessa en Wyts tot rust manen want de adrenaline spuit eruit! 

Voor de laatste keer gaan we de bocht om en recht op de finish af, eindsprint van brug naar brug en dan… Gefinished!!!! Geen twijfel mogelijk, 1e! Nailed it again! Enneh, die extra ballast hebben we niet meer nodig nu toch? Doe mij er maar een 😀

De roeiersmaaltijd en prijsuitreiking zijn weer fantastisch georganiseerd door Roeivereniging Zwartsluis ondanks de hoosbui is het superfijn om de andere teams weer even te spreken en als de prijsuitreiking begint schrikken we ons eerst een ongeluk, Azorean High op 3?! Die hadden we niet zien aankomen! Vrouwe Geertruida Sneek, 2e plaats, gefeliciteerd dames!! En dan op de eerste plaats, … met 70watt…. Whohoho wacht wat?!? we kijken elkaar even vol ongeloof aan.. zei hij nou 70 watt?!? WTF!! 1e met (achteraf op de officiële uitslag gepubliceerde) 71,62 watt Wooohoo!

Wedstrijdverslag

Zwarte water race 2021

Wat een feest, na zo’n lange tijd weer de kriebels, zes keer checken of alles in de tas zit, waterflessen geprept, brood gesmeerd en het bier goed koud. Bier? nee ballast bedoelen we… in de naam van de wetenschap en optimale gewichtsverdeling.

Ruim op tijd voor het kranen arriveren we in een super rustig Zwartsluis. Het lijkt haast nog wel stiller dan bij de Coronaversie van vorig jaar maar gelukkig met dezelfde fantastische koffietruck. Het weer is droog, niet te warm en de spanning begint wat toe te nemen. Onze kanjers op slag moeten nog stellen, we hebben nog nooit in deze wedstrijdopstelling getraind dus nog snel een laatste slok koffie, langs de ceremoniële “Heeft jouw Dixie wel papier?”-file en in de sloep. Dat papier maakt trouwens niks uit volgens Liek, iets met ‘krijg toch een zeiknatte broek en als je wat ruikt ben ik het’ 😉

Bijna hadden we een sleepje van de KNRM, wie niet waagt… maar helaas, zelf roeien we rustig naar de start. Wat maf zo zonder publiek in het centrum maar geweldig om alle andere sloepen weer te zien. De spanning is te snijden! We starten als 3e om 11:03, voor ons de WetterWrotter uit Grou en Gia’s Zusje uit Rutten, na ons Tréwes3 uit Aldeboarn. Er wordt nog even moed ingesproken vanuit AbuDhabi en het thuisfront zit klaar voor de livestream van Sloepvolgen.nl

Dan begint het eerste aftellen, kippenvellenmomentje. Wat hebben we dit toch vreselijk gemist.. “Zusje nog 30 seconden, Lyts Frisia klaarmaken voor start.  5, 4, 3, 2, 1….”en BAM daar gaat Zwaan, vol enthousiasme gestart. Dat doen we nog een keer! Nu met z’n allen op ons startschot. We gaan mooi weg met gelijk 2 bruggen, SB toe en BB gaat door, op naar Zusje. Nog voor dat we goed en wel de bocht om zijn is Zusje al in zicht, we gaan lekker! 

Er staat een behoorlijke wind en een gekke stroming Zwartsluis uit. Het eerste gedeelte is richting Genemuiden, daar gaan we via twee keerboeien weer terug naar de Grote Kolksluis, met de Azorean High op de hielen door het centrum en via het Meppelerdiep bikkelend het Zwarte Water weer op. Daar vliegen ze voorbij maar dat zat in de planning.. maar Tréwes3, waar blijven ze?! Hendrikes roept ‘Hoe langer we ze voor blijven hoe beter!’ Stiekem tellen we de seconden als we langs een boei komen, ze moeten ons inhalen èn een paar minuten goedroeien willen ze boven ons finishen vandaag. 

Met een 1 uur en een kwartier zijn we om de keerboeien bij Hasselt en zien we achter ons dat de Vrouwe Geertruida Tréwes inhaalt, ze komen allebei steeds een stukje dichterbij. Kom op meiden, tandje erbij, en van een al vet mooie 9km/u rammen we door naar 9,2!! Nog een klein stukje en de sluis is weer in zicht, nog steeds niet ingehaald! Het is maar goed dat Tessa en Wyts tot rust manen want de adrenaline spuit eruit! 

Voor de laatste keer gaan we de bocht om en recht op de finish af, eindsprint van brug naar brug en dan… Gefinished!!!! Geen twijfel mogelijk, 1e! Nailed it again! Enneh, die extra ballast hebben we niet meer nodig nu toch? Doe mij er maar een 😀

De roeiersmaaltijd en prijsuitreiking zijn weer fantastisch georganiseerd door Roeivereniging Zwartsluis ondanks de hoosbui is het superfijn om de andere teams weer even te spreken en als de prijsuitreiking begint schrikken we ons eerst een ongeluk, Azorean High op 3?! Die hadden we niet zien aankomen! Vrouwe Geertruida Sneek, 2e plaats, gefeliciteerd dames!! En dan op de eerste plaats, … met 70watt…. Whohoho wacht wat?!? we kijken elkaar even vol ongeloof aan.. zei hij nou 70 watt?!? WTF!! 1e met (achteraf op de officiële uitslag gepubliceerde) 71,62 watt Wooohoo!

We trainen op maandag- en woensdagavond van 19:15 tot ongeveer 20:30 vanuit de 2e insteekhaven in Makkum (t.o. de nieuwe loods van Feadship). In September trainen we, op de wedstrijddagen, na op zaterdagochtend van 10:00 tot ongeveer 11:30. 

Wil je een keertje mee voor een proefles meld je dan aan via de contact pagina of stuur een mailtje naar ijsselmeerminnen@live.nl. Dan nemen we contact met je op om af te spreken wanneer je graag zou willen en wanneer er plek is. 

Liever direct contact? Bel 06-25364446 

Corona update

we gaan weer van start

Omdat per 14 maart versoepelingen zijn afgekondigd en er weer met 4 gesport mag worden hebben wij de trainingen weer hervat. Uiteraard op 1,5 meter en met max 4 roeiers in de sloep. De eerste training was een feestje! …